Sunday, January 9, 2011

Ukhwah Persaudaraan


Assalamu'alaikum wbt.

Baru-baru ni ada beberapa orang senior saya pergi jalan-jalan ke Jepun. Saya pun teringin jugak nak ke Jepun sebenarnya, cuma tak tahu la bila hajat saya tu akan kesampaian. Rancangnya sebelum saya balik ke Malaysia for good, saya akan ke Jepun. Insya-ALLAH. Bila tu..tak tahu la lagi. Insya-ALLAH coming soon.

Pagi tadi sempat la senior-senior yang berjaulah ke Jepun sharing-sharing cerita mereka sepanjang hampir 2 minggu di sana. Sambil-sambil menceritakan pengalaman mereka di negara matahari terbit itu, mereka juga menunjukkan gambar-gambar dan video yang sempat mereka rakamkan.

Subhanallah...Masya-ALLAH...Saya tersangat-sangat teruja dengan keputihan salji yang begitu tinggi sehinggakan mencecah paras dada. Siap boleh buat sculpture lagi tu. Wah~Teringin nak buat jugak~~

Saya pernah jumpa dengan beberapa orang pelajar daripada Jepun di Malaysia sewaktu pulang bercuti tahun lepas. Bila tengok wajah-wajah mereka yang terpapar di skrin, rasa rindu sangat-sangat dengan mereka. Saya pun tak tahu kenapa. Tapi saya betul-betul tersentuh. Teringat masa-masa yang kami kongsikan bersama sewaktu di Malaysia dulu. Walaupun cuma sekejap tetapi rasa keterikatan itu sangat-sangatlah kuat.

Sebelum ini saya tidak betul-betul memahami makna persahabatan, ukhwah, persaudaraan atau kata-kata yang seumpama dengannya. Namun, kini saya rasa saya sudah boleh memahami apa itu ukhwah, apa itu persahabatan dan apa itu persaudaraan.

Buat kawan-kawan dan sahabat handai di bumi sonata:
Hadirnya kalian memberikan sinar bahagia,
Sewaktu bergembira... kita ketawa riang bersama,
Saat kedukaan melanda...kita bermuram durja,
Ketika bersama terasa indahnya bersaudara.

Buat teman-teman seperjuangan, especially to Fatin Marini and Wan Hasni Syakila:
Walau bidang kita berbeza,
Walau jarak memisahkan kita,
Walau jarang bersua muka,
Walau kekadang bertegur sapa,
Ketahuilah kau ku intai setiap masa,
Perkembangan dirimu sentiasa ku teroka,
Kerana ada yang menghubungkan kita,
Ketahuilah ia adalah ukhwah bersaudara.

p/s: Ukhwah itu indah..kekalkan ia sehingga ke husnul khatimah.Insya-ALLAH...







4 comments:

aPpLePiE said...

ana uhibbuki fillah.:)

p/s: post ni buat saya senyum panjang[anjang smpai malam. rindu awak. :)

hasnisyakila said...

uhibbukum fillah..
lama tak ym
i've something to tell..hehehe
regarding yang dok cite dulu2 tu...
*wink*

Nadzipah said...

fatin: ana uhibbuki fillah aidhon =)

p/s: rindu awak jugak..teringat masa kita kt intec dulu...missed that moment very much =)

kak ila: uhibbuki fillah aidhon~
tu la pasal..lama tak ym..
huhu..esok kak long final exam..mybe mlm tu blh la kot ym..insya-ALLAH

really? wanna know the story la sis..ngee...nnt kita ym ek..(mata dh blink2 dh ni)wakaka..

ashraf razi said...

berukhuwah atas satu akidah yang sama