Wednesday, September 4, 2013

Selangkah Ke Hadapan

Assalamu'alaikum wbt.

Apabila menyaksikan sendiri sahabat seperjuangan melangkah menaiki satu anak tangga - meninggalkan saya satu tapak di belakang, terasa lain. Saya pun tak reti nak describe rasa lain yang macam mana.

Undescribable.

Saat mendengar lafaz akad yang telah menukarkan status seorang anak kepada seorang suami dan isteri, terasa ada satu bebanan terhempap di bahu. (Amboi! Over sungguh! Gaya terlebih menjiwai watak pengantin baharu ni.:P)

Teringat bisikan kerisauan Khairun pada saya pagi sebelum majlis akad nikah.

"Doakan kami ya. Lepas ni ada tanggungjawab yang besar yang nak kena galas." 

Nampak riak risau di wajahnya. Solekan tipis tidak mampu menutup keresahan yang terpamer di wajah bakal pengantin itu. 

"Moga semuanya dipermudahkan dan berjalan lancar. Insyaa-ALLAH." 

Saya hanya mampu menenangkan dan memberikan kata semangat. Masanya telah tiba untuk Khairun memikul tanggungjawab itu. ALLAH sudah tuliskan takdirnya begitu.

Kalau dulu... soal ini boleh dibicarakan sambil gelak-santai-bergurau-bercanda, sekarang ini perihal nikah-kahwin ini sudah saya pandang serius. Besar amanah dan tanggungjawabnya apabila seseorang itu bergelar suami/isteri.

Mahu mencari pasangan hidup ini bukannya seperti memilih sayur di pasar. Perlu pilih betul-betul. Sayur pun kita tak akan ambil yang dah layu dan tak segar. Inikan pula pasangan hidup yang kita nak tinggal bersamanya kalau boleh sehingga ke hujung nyawa. Dan mahu berjumpa lagi di syurga sana.

Kalau kata matlamat nak kahwin nak bina baitul muslim - rumah tangga Islam, nak ada anak-anak yang comel, rasanya semua orang pun nak kahwin nak kejar benda tu. Itu matlamat yang terlalu general saya rasa. Setiap orang pasti ada objektifnya yang tersendiri. Kenapa dia nak kahwin? Apa yang dia nak capai bila dah kahwin? Bila masing-masing dah jelas dengan matlamat yang nak digapai, barulah boleh sama-sama berpimpinan tangan menuju tujuan itu. Sebab itu perlu kenal dan selidik dulu orang yang kita berkenan tu. Bukan setakat tengok status FB dia, twitter dia...Tengok penampilan dan karisma yang dia miliki... Rasa dia baik je terus setuju nak kahwin dengan dia. Huhu.

Kena buat lebih lagi. Risiklah tentang dia dari orang yang rapat dengan dia. Orang yang boleh dipercayai. Bukan maksud saya di sini nak kenal tu perlu couple atau keluar dating dengan dia tau!

Hal nikah-kahwin ni benda serius yang tak boleh dibuat main. Jadi kita pun kena la buat betul-betul. Ingat nak matchmaking orang ni senang ke?

Maaf, termelalut ke lain pulak. Apapun saya rasa kehilangan. Iyalah. Lepas ni keadaan dah tak sama macam dulu lagi. Orang bujang dengan orang dah kahwin... mestilah lain kan...

Apapun semua orang insyaa-ALLAH akan melalui fasa ini. Lambat atau cepat aje.

Kepada pasangan pengantin baharu,

Khairunnisaa dan Ahmad Zaki
Sofia Syahirah dan Mohd Izwan
Kak Sumayyah dan suami


Selamat Pengantin Baharu

Barakallahu feekum...
Selamat bercinta dengan pasangan halal masing-masing
Semoga mahligai cinta yang dibina berkekalan hingga ke syurga
Ameen. Insyaa-ALLAH.


Kepada yang masih mencari pasangan hidup...

Insyaa-ALLAH si dia sedang mempersiapkan diri untuk menjemput awak menjadi bidadarinya. Sabar, doa dan usahalah. Janji ALLAH itu pasti. Seperti mana mati itu kita tak tahu bila dan di mana... begitu jugalah soal jodoh kita... Bersiap siagalah. Pasti akan tiba masa dan harinya nanti. Insyaa-ALLAH.


But then, saya rasa... kita ni macam terlebih kisahkan hal bila nak kahwin daripada hal bila kita akan mati, kan? Padahal, dua-dua tu kerja ALLAH. Dan... sepatutnya (sepatutnyalah...) kita lebih ambil kisah soal bila kita akan mati berbanding soal nikah-kahwin ni.

Sebab apa? Sebab... kalau kita mati , kita dah tak ada peluang untuk kembali ke dunia ni lagi. Dan untuk orang Islam, hidupnya di dunia ni hanyalah sementara sahaja. Dalam hadis pun ada cakap yang Rasulullah ibaratkan manusia ni sebagai wayfarer, orang yang berkelana - bermusafir sahaja di dunia ni. Jadi, buat apa kita nak melebih-lebihkan soal duniawi sampaikan kita melupakan urusan ukhrawi.

Iya tak? Ke... tak betul apa yang saya cakap (tulis sebenarnya :P)

I know. Things're easier said than done, ey? 

Pilihan di tangan kita... kitalah yang memilih untuk hidup senang di dunia, susah di akhirat atau vice versa atau hidup senang di dunia dan akhirat.


Untuk hidup berteman itu satu pilihan.
Untuk hidup bertuhan itu satu kewajipan.


Insyaa-ALLAH, kalau kita berusaha untuk mengenal ALLAH, mendekati ALLAH, mencintai ALLAH... kita tidak akan dipersia-siakan. Kita pasti akan mendapat perhatian-NYA.

Jom kita sama-sama meraih cinta Ilahi. Cinta dia pasti akan menyusul nanti. Insyaa-ALLAH.

Saya nak jadi macam Fend yang sanggup gantung Fender dia, sanggup heret K-square ke Sydney semata-mata nak kawan baiknya itu dapat dan rasa seperti mana dirinya dan Chad rasa. Dia pujuk rasa terkilan dalam diri bila K-square bagi komen mengutuk The Eleventh Hour. Tapi dia tak berputus asa di situ aje. Dia usahakan macam-macam untuk orang keliling dia pun mengenal cinta hakiki. Dia mahu mereka sama-sama berubah menjadi lebih baik pada jam kesepuluh sementara masa masih mengizinkan. Dia tak mahu mereka terlambat untuk sedar dan berubah.

The man who decided to change on the 12th hour died an the 11th.


Rasa ini, pada saya, perlu ada dalam setiap diri manusia. Lebih-lebih lagi yang mengaku yang dia tu Islam. Yang bila baca Quran, selalu saja mengaku dia tu la yang tergolong dalam 'Wahai orang-orang beriman', mukminin, mukhlisin... Nak mengaku tu tak salah... tapi kenalah buat sesuatu bila dah mengaku kan? Kena ingat kita ada tanggungjawab syahadatul haq yang perlu kita sampaikan.
No comments: