Wednesday, May 4, 2011

Hati

Assalamu'alaikum wbt.

Alhamdulillah...Alhamdulillah...Alhamdulillah...
ALLAH masih beri saya, awak, kamu, dia dan kita semua bernafas lagi hari ni
Hari ini, ALLAH membenarkan kita semua menghirup udara segar dan nyaman
Alhamdulillah...

Sungguhlah seperti apa yang dikata...
Manusia ini susah nak bersyukur
Manusia masih mampu untuk bersabar
Masih boleh untuk bersabar
Tapi...
Manusia amat susah untuk bersyukur
Bila nak
Mereka minta...minta dan terus meminta
Minta sampai dia dapat apa yang dia nak
Tapi...
Bila dah dapat
Dia lupa untuk berterima kasih
Dia lupa untuk mengucapkan syukur

ALLAH jadikan manusia ni istimewa. ALLAH bagi akal dan hati. Hati tu yang tentukan baik atau jahatnya kita. Kalau hati kita baik, baiklah kita. Kalau hati tu jahat, jahatlah kita.

"Ingatlah di dalam setiap jasad terdapat seketul daging. Andainya ia baik, baiklah seluruh jasad itu dan sekiranya ia jahat, rosaklah seluruh jasad itu. Itulah hati."
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Waktu tengah sharing-sharing minggu lepas, saya tersentak bila akak ni cakap macam ni,"Kalau badan kita tak sihat, dia tak effect kita masuk syurga ke masuk neraka ke...tapi kalau hati kita tak sihat, dia boleh jadi penyebab kita masuk neraka..."

Uikss...takut........Hati kita ni boleh sebabkan kita terhumban ke dalam api neraka. Na'uzubillahi min zalik.

Kalau tanya, sapa nak masuk syurga? Confirm semua orang akan cakap dia nak masuk syurga. Tapi perkataan atau lisan tak cukup membuktikan apa yang dikata. Kena cakap dan kena buat apa yang kita cakap. Insya-ALLAH itu baru betul-betul menunjukkan yang kita ni betul-betul maksudkan apa yang kita cakap tu.

Saya bagi contoh eh. Ada la sorang mamat ni, dia cakap dia punyalah sayang kat kita. Dia sanggup buat apa saja untuk kita. Sanggup ke bulan ke bintang untuk buktikan cinta dia tu. Lautan api sanggup ku redah, katanya la...Tapi boleh percaya ke eh dengan kata-kata dia tu? hmm...macam susah je kan nak percaya...Awak pun cakap la, saya tak berapa nak percaya la..Lepas tu, mamat ni pergi jumpa mak ayah awak. Siap bawak mak ayah dia lagi tu. Hah! Sekarang baru boleh percaya kan? Memang dia betul-betul serius la dengan apa yang dia kata tu. Ok, got the point?Orang Cina cakap, cakap mau kena selupa bikin ma!

Jadinya, saya nak mengingatkan diri saya sendiri dan juga awak semua para pembaca. Berhati-hatilah menjaga hati. Insya-ALLAH, jom kita sama-sama elakkan daripada 6 penyakit hati ni.
1.Takabbur
2.Hasad dengki
3.Bakhil
4.Tamak
5.Degil
6.Marah

Kita takkan baik selama-lamanya,tapi kita berusaha untuk baik selama-lamanya. Renung-renungkanlah...

2 comments:

~musytaquljannah~ said...

insyaallah sama2 bermujahadah..kita akan rasa berat kalau kita pham tpi insyaAllah berat itu akan hilang kalau kita amalkan..~

Nadzipah said...

Insya-ALLAH...betul tu akak...terima kasih atas peringatan..*^^*

sama2 bermujahadah mencari redha-NYA..Insya-ALLAH...