Thursday, March 8, 2012

Menghargai Dan Dihargai

Assalamu'alaikum wbt.

Sekarang masih 8 Mac lagi kan? Selamat Hari Wanita Antarabangsa buat semua yang bergelar wanita. *Tapi kalau dah masuk 9 Mac pun, boleh je kan wish? Setiap hari kita perlu hargai diri kita kan?* Peliharalah diri dan aurat kita kerana kita adalah anugerah yang tidak ternilai harganya. =) (Dok taip-taip, dah masuk 9 Mac..takpe la..kita perlu menghargai diri kita setiap masa setiap ketika. Kerana dirimu begitu berharga. :p)

Buat kaum Hawa, hargailah dirimu. Periharalah dirimu seperti mawar merah yang mampu mekar mewangi kerana dilindungi oleh duri-durinya tajam. Gerun sang serangga dan sang kumbang mahu mendekati dek takutkan durinya yang tajam itu. Jangan pernah membiarkan maruah dan harga dirimu dipijak dan dilanyak sewenang-wenangnya.Buat kaum Adam, hargailah wanita-wanitamu. Hargailah ibumu. Hargailah kakak dan adikmu. Hargailah isterimu. Pelihara dan jagalah mereka sebaik-baiknya. Jangan biarkan mawar merah yang sedang mekar mewangi di taman laranganmu dihinggapi kumbang jalanan yang bakal merosakkan kecantikan dan keindahan mawarmu.

Eh, sebenarnya saya nak cakap pasal 'Menghargai dan Dihargai' ni. Tapi pesanan di atas pun tentang menghargai dan dihargai juga kan? :D

Betul kan? Kita hidup di dunia ini perlu saling menghargai. Untuk merasa diri dihargai oleh orang lain, kita perlu menghargai orang lain terlebih dahulu. Prinsip 'Give and Take' perlu diamalkan di sini. Give untuk menghargai. Take untuk dihargai. Apabila kita memberi, pasti kita akan menerima. Begitulah sebaliknya.


Mana mungkin akan berlaku, kita tidak pernah menghargai orang lain. Kita tidak pernah menegur sapa orang lain. Kita tidak pernah memberikan hadiah kepada orang. Namun kita sentiasa diharga oleh orang lain. Kita sentiasa disapa oleh orang lain. Kita selalu menerima hadiah dari orang lain. Tentu situasi ini tidak pernah berlaku bukan? Jika berlaku juga begini, anda memang sangat-sangat bertuah. Untuk itu, anda juga perlulah menghargai orang yang menghargai anda itu, orang yang selalu menegur anda itu, orang yang sering memberikan anda hadiah itu. Baru adil bukan?

Sejujurnya saya sendiri rasa amat dihargai apabila ada yang menyapa mesra saya, memberikan hadiah, prihatin tentang keadaan saya. Malah saya lagi rasa dihargai jika lecturer atau cikgu masih mengingati nama saya. Cuba bayangkan, dalam ramai-ramai pelajar, dia boleh ingat nama kita? Wow! Tentulah rasa dihargai bukan?

Begitulah sikap dan sifat kita sebagai manusia. Memang suka kalau dihargai ni. Jadinya kita perlulah juga menghargai orang lain. Peringatan buat diri saya sendiri sebenarnya ni.

Bagaimana pula menghargai dan dihargai kita dengan ALLAH? ALLAH memang sentiasa menghargai kita kan? ALLAH bagi segala macam nikmat pada kita. Memang tidak terhitung nikmat yang ALLAH berikan pada kita.

"Dan jika kamu menghitung nikmat ALLAH,
nescaya kamu tidak akan mampu menghitungkannya.
Sungguh, manusia itu sangat zalim dan sangat mengingkari (nikmat)"
[Ibrahim, 14:34]

Apa pula balasan kita sebagai menghargai pemberian ALLAH itu? Orang memberi kita menerima kemudian kita perlu membalasnya bukan? Balasannya ialah kita perlu melakukan segala suruhan ALLAH dan meninggalkan segala larangan-NYA. Itulah balasan kita sebagai tanda kita menghargai segala kurniaan ALLAH.

Pesanan buat diri terutamanya, belajar menghargai orang lain. Teori yang dipelajari jika tidak diterjemahkan dalam bentuk amal hanyalah sia-sia. Ibarat pokok yang tidak berbuah. Tumbuh subur merendang namun tidak berguna. Akhirnya tumbang rebah ke bumi tanpa menyumbangkan apa-apa.

Nota 1: Terima kasih kak Hasanah atas nasihat yang berguna dan bermakna itu^^ Jazakillahu khairan kathira :)

Nota 2: 9 Mac - Selamat Hari Lahir, Nisaa. 건강하고 행복하길 바래용..ㅋㅋㅋ


No comments: