Saturday, July 21, 2012

Ramadhan Kareem~!

Assalamu'alaikum wbt.

Alhamdulillah. Thumma alhamdulillah. ALLAH izinkan kita semua bertemu lagi dengan Ramadhan 1433H pada tahun ini. Semoga ALLAH izinkan kita untuk berpesta ibadah selama sebulan bulan Ramadhan ini. Insya-ALLAH. Mudah-mudahan.


Malam ini merupakan malam pertama Ramadhan. Malam pertama umat Islam di Malaysia dan beberapa negara berkenaan bersolat terawih. Muslim di UK, Mesir , Jordan dan Thailand dengarnya sudah mula berpuasa hari ini. 

Awal pagi esok pula insya-ALLAH kita akan bangun bersahur. Sambil-sambil itu bolehlah menunaikan solat sunat 2 rakaat sebelum bersahur, kan? Kalau waktu lain, kita agak sukar untuk bangun malam, kesempatan yang ada di bulan Ramadhan inilah yang kita boleh gunakan sepenuhnya untuk qiam. Insya-ALLAH.

Meriah suasana masjid tadi. Alhamdulillah. Semoga meriah hingga ke pengakhir Ramadhan nanti. Insya-ALLAH. Semoga Ramadhan kali ini lebih baik dari yang sebelumnya. Semoga kita dapat mempertingkat amal ibadah kita di bulan yang mulia ini. Insya-ALLAH.

Di kesempatan ini saya ingin memohon ampun dan maaf atas segala kesilapan dan kesalahan baik dari segi perbuatan, perkataan  mahupun penulisan.

Bersama kita mengejar redha-NYA. Bersama kita berusaha meraih rahmat dan maghfirah-NYA pada Ramadhan kali ini. Insya-ALLAH. 

Hmm..kita seringkali tersalah tafsir berkenaan beberapa perkara di bulan Ramadhan kan? Jom sama-sama kita perhatikan dan berusaha membetulkan kesilapan yang kerap kali Muslim lakukan di bulan Ramadhan. 
Ingin tahu lebih lanjut boleh rujuk perkongsian Ustaz Zaharuddin Abd Rahman di sini. Insya-ALLAH.
Nota 1: Syukran lillah. Hamdan lillah. Setelah 3 tahun lebih menyambut kedatangan Ramadhan dan Syawal di perantauan, tahun ini dapat menyambut Ramadhan dan Syawal bersama keluarga tersayang. Alhamdulillah.


Nota 2: Ahad ini bermulalah praktikal di bulan Ramadhan. Alahai, sekejap sungguh masa berlalu. Terasa sayang pula hendak meninggalkan tempat praktikal. Huhu.

No comments: