Friday, May 15, 2009

Disebalik ucapan 'alhamdulillah'

Sebenarnya saya baru je habis exam korea semalam.Alhamdulillah bersyukur pada ALLAH walaupun exam tu agak susah.Bila kita ucap 'alhamdulillah' ni mesti orang akan cakap kita boleh jawab exam dengan cemerlang kan?Betul tak?Tapi sebenarnya 'alhamdulillah' ni kita boleh ucap bila-bila masa je.Walaupun tak semestinya semua soalan exam tu kita betul semua,tapi sekurang-kurangnya kita dah mencuba untuk menjawabnya sebaik mungkin.

Tiba-tiba saya teringat lirik lagu nasyid Raihan."Ucapkanlah alhamdulillah syukur kita kepada ALLAH.."Tengok kita mengucapkan alhamdulillah sebagai tanda kita bersyukur kepada Yang Maha Esa.DIA telah mempermudahkan segala urusan kita.

Ada seorang ustazah pernah menyatakan bahawa kita perlu bersyukur kepada segala nikmat yang ALLAH berikan pada kita.Salah satu cara untuk kita menunjukkan yang kita bersyukur dengan nikmat yang diberikan oleh ALLAH ialah dengan mengucapkan alhamdulillah.

Sebenarnya ada 3 cara bersyukur iaitu mengiktiraf nikmat yang diterima,mengucapkan alhamdulillah dan menggunakan nikmat dengan sebaiknya.

Hadis Rasulullah: "Syukur ialah akhlak yang sangat-sangat penting terhadap ALLAH"

Mulai hari ini marilah kita sama-sama mengucapkan alhamdulillah sebagai tanda syukur kita kepada ALLAH.Ayuh kita laksanakannya.

No comments: