Friday, March 25, 2011

Saya Cemburu Dengan Kalian



Assalamu'alaikum wbt.

Dah dekat seminggu dah blog ni tak update. Sampai dah ada orang komen kata saya jarang update blog..huhu.. 정말 미안해 파틴...ㅠ.ㅠ Gomen...

2 hari ni saya rasa diri macam zombie. Pergi kelas, balik kelas. Dengar je apa 교수 (kyosu = lecturer) ajar tapi fikiran still melayang-layang. Rasa macam tak jejak tanah pun ada bila jalan. Tu la..banyak sangat fikir. Macam tu la jadinya. huhu..

Saya buat marathon novel online Rnysa 2 hari ni. 2 cerita dalam masa 2 malam. Siang pergi kelas, petang siapkan kerja dan apa yang patut..malam saya marathon. Membaca Dari Pagar Ruyung ke Den Haag dan Cinta Sofea benar-benar membuat saya berfikir dan berfikir. Memang betul-betul menghayati jalan ceritalah. Tidak semena-mena saya menjadi cemburu. Cemburu dengan mereka; watak-watak di dalam karya Rnysa dan juga cemburu dengan insan-insan di sekeliling saya.

Saya cemburu dengan kalian
Saat melihat tingkah kalian
Saya rasa rendah diri

Saya cemburu dengan kalian
Saat melihat personaliti kalian
Saya rasa serba kekurangan

Saya cemburu dengan kalian
Saat melihat perbuatan kalian
Saya rasa jauh ditinggalkan

Saya benar-benar cemburu dengan awak
Awak yang sopan
Awak yang baik
Awak yang solehah tentunya
Terlintas dibenak ingin menjadi seperti awak
Saya pun mahu jadi sopan
Saya juga mahu jadi baik
Saya juga kepingin menjadi solehah
Untuk itu saya cemburu lagi

Pokok pangkalnya di sini, saya benar-benar cemburu. Haish~ Cemburu itu kan tidak bagus? Cemburu itu bisa merosakkan hatimu. Ya..saya tahu itu duhai hati. Tapi...saya tetap cemburu dengan awak. Saya masih cemburu dengan kalian. Lalu, mahu gimana lagi sih?

Kenapa cemburu itu terbit?
Tatkala membaca novel online itu,
saya cemburukan mereka yang benar-benar menghayati dan merasai cinta ILAHI.
Mereka merasai rasa manisnya berada di bawah naungan kasih dan sayang ALLAH.
Tatkala melihat orang-orang di sekeliling,
saya jadi cemburu lagi
melihat dan mendengar betapa bersungguh-sungguhnya mereka berusaha untuk mendapatkan cinta ILAHI; cinta Yang Maha Agung
Saya bagai dapat melihat nur di wajah mereka
Cemburunya saya...

Lantas, adakah saya hanya perlu berasa cemburu dan statik di sini? Cemburu yang bisa memakan diri sendiri. Untuk itu saya perlu bertindak memulakan langkah. Melangkah setapak demi setapak untuk menyaingi awak, mereka dan kalian. Moga-moga rasa cemburu ini bisa menjadikan semangat dan pembakar diri, meransang saya supaya lebih mempertingkatkan amal dan memperbaiki diri. Insya-ALLAH.

P/S: Awak, mereka dan kalian : Merujuk kepada anda di luar sana yang mungkin mengenali saya dan mungkin tidak mengenali saya. Mungkin hanya saya yang mengenali awak, mereka dan kalian melalui pelbagai sumber.


2 comments:

aPpLePiE said...

alhamdulillah nadzipah. saya masih boleh baca dan faham apa yang awak tulis. hee. suka sangat! ^^

mintak share kan link novel tu boleh? macam menarik je. hehehe. :)

Nadzipah said...

alhamdulillah..saya memang pasti dan yakin yang awak masih boleh baca dan faham lagi..sebab tu saya tulis..ekeke..

link novel? even x pasti yang mana..tapi sila2..