Friday, August 5, 2011

Kita Semua Satu Keluarga

Assalamu'alaikum wbt.

Keluarga. Tentu sahaja apabila terdengar perkataan ini, kita akan terbayang-bayang wajah suci ibu, ayah dan adik-beradik yang lain. Sudah tentu itu yang tergambar dibenak fikiran bukan? Saya juga tidak terkecuali cenderung untuk berfikir sedemikian.

Namun hakikatnya keluarga itu tidak terbatas kepada darah daging kita sendiri sahaja. Kita juga punya keluarga seagama. Sebuah keluarga besar yang ada di mana-mana. Keluarga besar yang berada di seluruh pelosok dunia.

Sudah tentu kita menyayangi dan mengasihi keluarga kita bukan? Kita juga sepatutnya menyayangi dan mengasihi saudara seagama kita sebagaimana kita menyayangi dan mengasihi keluarga kita sendiri.

"Sesungguhnya orang-orang mukmin itu bersaudara, kerana itu damaikanlah antara kedua saudaramu (yang berselisih) dan bertakwalah kepada ALLAH agar kamu mendapat rahmat.-Al-Hujurat,49:10-

ALLAH SWT sudah menyatakan secara terang-terangan di dalam Al-Quran bahawa orang-orang beriman itu bersaudara. Bersaudara itu maknanya punyai pertalian. Jadi tali yang menyambung ikatan kita semua ialah Islam. Sudah semestinya sebagai seorang saudara sesama Islam, kita perlu mengasihi antara satu sama lain.

Dari Anas r.a dari Rasulullah SAW, sabdanya, "Tiga perkara sesiapa yang ada padanya, maka dia akan dapat merasai kemanisan iman; ALLAH dan Rasul-NYA lebih dicintai olehnya daripada yang selain keduanya. Bila dia mencintai seseorang, tidak ada sebab kecintaan itu melainkan kerana ALLAH. Dan dia membenci untuk kembali kepada kekafiran setelah diselamatkan oleh ALLAH dari kekafiran itu, sebagaimana bencinya kalau dilemparkan ke dalam api neraka." -Muttafaq 'Alaih-

Kita akan insya-ALLAH akan merasai kemanisan itu dengan mencintai kawan-kawan kita, sahabat sahibah kita. Subhana-ALLAH. Masya-ALLAH. Tidak mahukah kita mendapatkan kemanisan iman itu? Sudah tentu mahu bukan? Jadi marilah sama-sama kita mencintai antara satu sama lain. Bukan hanya perlu mencintai kekasih hati, perlu juga mencintai kawan-kawan, teman-teman, sahabat sahibah. Sepatutnya kita perlu mencintai kawan, teman dan sahabat kita terlebih dahulu sebelum mencintai kekasih hati. Mencintai kekasih belum tentu dibolehkan oleh syarak, namun mencintai saudara seagama memang dibolehkan oleh syarak. Syariat terjaga. Hati juga terjaga. Dan perlu diingat, cintailah orang sekeliling kita semata-mata kerana ALLAH tanpa mengharapkan sebarang balasan atau ganjaran darinya.


Dari Abu Hurairah r.a dari Nabi Muhammad SAW bahawa ada seorang lelaki menziarahi seorang sahabatnya di suatu desa lain. Lalu ALLAH memerintah satu malaikat untuk mengikutinya di sepanjang jalan, kemudian malaikat tersebut bertanya kepadanya, "Ke mana kamu ingin pergi?" Lelaki itu menjawab, "Aku ingin menziarahi sahabatku di kampung ini. Malaikat bertanya, "Adakah apa-apa nikmat yang engkau mahu darinya?" Jawab lelaki itu, "Tidak ada, aku hanya cinta kepadanya kerana ALLAH." Lalu malaikat tersebut berkata, "Aku ini utusan dari ALLAH kepada kamu dan bahawa sesungguhnya ALLAH itu mencintaimu sebagaimana kamu mencintai saudaramu itu kerana ALLAH." -HR Muslim-

Subhana-ALLAH. Masya-ALLAH. Betapa besarnya balasan ALLAH jika kita mencintai saudara kita, mencintai sahabat kita hanya kerana ALLAH. Balasannya ialah ALLH juga akan mencintai kita. Hebat bukan ganjarannya bilamana kita menyayangi, mengasihi dan mencintai sesama sendiri? Ayuh! Bersama kita memburu cinta Ilahi dengan saling mencintai saudara kita sendiri.


Dari Abu Karimah iaitu al-Miqdad - di sebahagian naskah disebut al-Miqdam bin Ma'dikariba r.a dari Nabi Muhammad SAW, sabdanya: "Jikalau seseorang itu mencintai saudaranya, maka hendaklah ia memberitahukan pada saudaranya itu bahawa dia mencintainya."-Diriwayatkan oleh Imam Abu Dawud dan Tarmidzi dan Tarmidzi mengatakan bahawa ini adalah hadis hasan shahih-

Kita bukan sekadar merasai rasa cinta itu. Malah kita digalakkan mengungkapkan kata-kata cinta. Rupanya datuk nenek kita dulu-dulu benar-benar menghayati hadis ini. =) Hasil pemahaman hadis itulah lahirnya pantun di bawah ini.

Kalau padi katakan padi
Tidak aku tertampi-tampi
Kalau sudi katakan sudi
Tidak aku ternanti-nanti.

Kalau suka katakanlah suka
Kalau cinta ungkapkanlah cinta :)

*Ok, ini tambahannya..^^*

Jadi sebelum saya menutup bicara kali ini suka untuk saya katakan sesuatu. Boleh saya sampaikan sesuatu? Saya mencintai kalian sungguh-sungguh kerana ALLAH. Uhibbukum fillah. 친구들 사랑해~ (chingudel saranghae~) <3 <3 <3

Sesungguhnya kita semua satu keluarga. Keluarga sesama Islam. Keluarga dakwah. Jom sama-sama semarakkan Ramadhan al-Mubarak kali ini dengan penuh kasih sayang dan cinta. Ramadhan akan datang memang akan muncul lagi. Namun kita tidak pasti adakah pada saat itu kita juga ada untuk sama-sama meraikannya. Jadi, manfaatkanlah Ramadhan 1432H ini. Layanlah Ramadhan kali ini sebaik mungkin. Insya-ALLAH. Moga segala usaha dan amal kita diredhai-NYA.

Rujukan : Hadis-hadis pilihan dari Riyadussolihin bab: 'al-Hubb' Kasih Sayang kerana ALLAH

No comments: