Monday, August 8, 2011

Masa Lapang Itu Pembunuh!

Assalamu'alaikum wbt.


Setuju tak kalau saya kata masa lapang itu pembunuh? Silent killer. Pembunuh secara senyap. Kita tak perasan pun sebenarnya kita sedang dibunuh secara perlahan-lahan. Kita masih bernafas menghirup udara segar seperti biasa namun kita seolah-olah kurang sesuatu. Badan sihat tapi ruhi sakit. Fizikal tegap tapi hati lemah. Mudah untuk menjadi futur; lemah iman.

Kenapa saya kata masa lapang itu pembunuh? Bila banyak masa tentu lebih banyak benda yang kita boleh buat bukan? Jadi apa yang membunuhnya? Hakikatnya tidak begitu. Kadang-kadang disebabkan terlampau banyak sangat masa lapang, kita menjadi seorang penangguh.

"Banyak masa ni. Solat dhuha la. Ala, baru pukul 8. Kejap lagi la." < tengok-tengok dah zohor>
"Baca quran la kejap lepas zohor. takpe la. asar japgi la baca."
"Best la pulak cerita ni. Nak tengok la. Alamak, dah azan. Takpe la. Kejap lagi. Habis episod ni."

Itu antara contoh-contoh penangguhan masa la. Saya tak cakap orang, saya pun macam tu. huhu. Astaghfirullah hal 'azim. Suka sangat nak tangguhkan kerja. Mentang-mentang lah banyak masa kan. Lepas tu semua terlepas. Masa lapang memang membunuh!

Lepas tu tidur pun banyak kan bila takde kerja. hoho. *Ini berdasarkan pengalaman sendiri ye. Harap maklum.* Mungkin ada yang mampu dan berjaya manfaatkan masa lapang yang dia ada dengan aktiviti yang bermanfaat. Boleh la share dan beritahu tips-tipsnya pada saya ye. Sharing is caring, right?

Berbeza dengan masa sibuk. Bila sibuk, kita punyai banyak benda yang nak dibuat. Jadi kita akan mencari-cari masa untuk baca quran, untuk buat solat dhuha dan sebagainya. Kiranya kita menghargai setiap selang waktu yang ada. Alangkah bagusnya begitu.

Bila sibuk, kita asyik merungut tidak cukup masa untuk buat baik. Takde masa nak baca quran. Tak sempat nak solat sunat. Tidur pun asyik ter'skip' je. Tapi..bila lapang, kita asyik menangguh kerja pulak. Banyak tidur. Sungguhlah manusia itu tidak pernah nak bersyukur dengan nikmat dan kelapangan yang ALLAH beri. Orang bagi betis nak paha. ALLAH bagi sibuk nak tak sibuk. ALLAH bagi tak sibuk tak hargai pulak. Astaghfirullah hal 'azim.


Jadi, sempana hari baik bulan baik ni. Marilah sama-sama kita merubah diri menjadi lebih baik. Syaitan pun sudah dibelenggu bukan? Yang tinggal hanyalah nafsu dalam diri. Jangan biarkan nafsu menguasai diri. Ayuh, maju selangkah ke hadapan! Masa lapang itu pembunuh! Pembunuh jika kita ditewaskan oleh nafsu. Masa lapang itu penyinar. Penyinar jika kita menewaskan nafsu.

2 comments:

hasnisyakila said...

betul33...
masa sibuk tu membuatkan kita spend time in a good way...we will make time as a precious one..

sebabnya kalau tak buat betul2 some of our plans can't be done...

thanks 4 sharing...(^_*)

Nadzipah said...

betul kan? every single minutes is precious when we've a lots of thing to do..

no biggie~ peringatan untuk diri sendiri jugak ni..nak2 time2 cuti ni kan..=)