Thursday, December 1, 2011

Ujian; Tarbiyah Dari ALLAH

Assalamu'alaikum wbt.

Bercakap pasal ujian, hari ini adik-adik dah habis exam SPM kan? Wah...mesti sedang bergembira sekarang ni kan? Rancang cuti baik-baik ye adik sayang. Manfaatkan cuti sebaiknya dengan pelbagai aktiviti yang berfaedah.

Bermula 12 Disember 2011 ini pun, warga kampus seluruh Korea Selatan akan menduduki ujian akhir semester musim luruh. Bermakna berakhirlah sesi pengajian untuk tahun 2011. Cuti akan bermula pada 19 Disember 2011 sehingga akhir Februari 2012. *Tak sabar nak cuti nih. Nak balik~~~*

Oppsss..Bukan ujian itu yang saya ingin cakapkan di sini. Ujian atau peperiksaan di sekolah itu hanya sedikit. Ujian di akhirat kelak yang sepatutnya kita risaukan. Ujian penentu sama ada kita akan ditempatkan di syurga atau akan ke neraka. ALLAH. Sungguh berat bukan? Saat menulis ini pun saya rasakan berat. Takut dengan keputusan di hari pembalasan nanti.

Hakikatnya setiap hari adalah ujian bagi kita. Everyday is exam day. Ujian itu pula adalah tarbiyah dari ALLAH. ALLAH bagi ujian pada kita untuk melihat sejauh mana kemampuan kita. Adakah kita ini akan bersabar dengan setiap ujian yang menimpa. Atau kita akan cepat melatah saat menerima ujian ALLAH?

Ujian itu ALLAH datangkan untuk menguji kita. ALLAH juga bagi ujian kepada kita untuk menjadikan kita lebih baik dari sebelumnya. Selagi kita tidak lulus ujian itu, selagi itulah ALLAH akan uji kita.

"Dan sungguh, Kami benar-benar akan menguji kamu sehingga Kami mengetahui orang-orang yang benar-benar berjihad dan bersabar di antara kamu, dan akan Kami uji perihal kamu."
[Muhammad, 47:31]

Setiap orang akan diuji. Namun ujian yang dihadapi berbeza mengikut tahap dan situasi kita. Ujian seorang imam berbeza dengan ujian seorang petani. Ujian seorang guru berbeza dengan ujian seorang murid. Semuanya ALLAH bagi ujian. ALLAH pun ada cakap kan pasal DIA akan bagi ujian ni pada kita.

"Dan Kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan sampaikanlah khabar gembira kepada orang-orang yang sabar."
[Al-Baqarah, 2:155]

Malam ini, saya jadi terharu dengan nasihat dan pesanan dari seseorang yang dekat dengan saya. Sungguh, saat membaca bait-bait yang terlakar, air mata hampir menitis. Dan sayang makin menggunung untuk beliau.

"Kuatkan tarbiyah dzatiyah ye"
"Makin lama makin besar mehnah ujian kita nak hadapi."
"Hanya berbekal dalaman yang mantop je kita dapat terpilih untuk lalui ujian-ujian tu."
"Tawakal alallah"

Mungkin ayat ini biasa-biasa saja. Tapi bagi saya, patah-patah kata ini mampu menenteramkan hati dan jiwa saya yang berkecamuk sekarang ini. Dengan final exam yang tinggal lagi seminggu je. Dengan macam-macam perkara lagi yang belum selesai. Dengan banyak benda yang berlaku. Memang bila mendapat nasihat dan pesanan ini, saya bagai disimbah air sejuk. Memang cuaca di sini sejuk, bayu dingin membelai pipi. Namun, bayu dingin itu tidak berjaya menyejukkan hati.

Pada entry sebelum ini saya ada bercakap pasal ini :

Berhati-hatilah ketika berbicara. Banyak berbicara hal yang berfaedah dan baik tidak mengapa. Jangan bercakap hal yang tidak berfaedah. Teringat satu hadis.

"Barangsiapa yang beriman kepada ALLAH dan hari akhir, hendaklah ia berkata-kata yang baik atau diam" (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Ditakdirkan ALLAH ingin menguji saya dengan bicara. Selepas itu saya memang diuji perihal berbicara ini. ALLAH...Terasa ALLAH begitu dekat dengan saya saat itu. DIA memang sentiasa tahu apa yang setiap dari hamba-NYA lakukan.
Alhamdulillah 'ala kulli hal. Astaghfirullah min kulli zanb. Segala puji bagi ALLAH di atas segala hal. Ku pohon keampunan kepada ALLAH atas segala dosa.


Insya-ALLAH, selepas ini saya akan lebih berhati-hati dengan setiap patah kata saya. Betullah, "Kata-kata itu lebih tajam dari mata pedang."
Ujian itu tarbiyah dari ALLAH. Semoga kita sentiasa mengambil ibrah dari setiap ujian yang menimpa. Semoga kita bersabar menghadapi segala ujian-NYA. Insya-ALLAH.
"...Dan ALLAH itu beserta orang-orang yang sabar."
[Al-Baqarah, 2:249]
Setiap ujian yang ALLAH datangkan itu akan bersesuaian dengan kita. ALLAH sama sekali tidak akan membebankan hamba-NYA melebihi kemampuan mereka.
"ALLAH tidak membebankan seseorang melainkan sesuai dengan kemampuannya."
[Al-Baqarah, 2:286]
Nota 1 : Berusaha untuk menjadi lebih baik dari semalam. Perlu lebih teliti dalam berbicara.
Nota 2 : Khas buat sahabat yang jauh di mata tapi dekat di hati^^
Fatin Marini sayang~
Selamat Hari Lahir.
Happy Birthday. (Belated dah kan?)
생일 축하해요.
Semoga menjadi muslimah yang mampu mengoncangkan dunia. Semoga sentiasa di dalam rahmat dan maghfirah Yang Maha Esa. Insya-ALLAH. Saya tahu awak akan jadi Teacher Marini nanti. Tapi saya nak jugak suruh awak apply teori Fizik ni. hihi^^ Semoga pertambahan usia berkadar langsung dengan peningkatan amal. *Virtual big hugs and kisses for you, my dear*
Nota 3 : Contest Video Osem Angel Pakai Gucci masih dibuka sehingga 15 Disember 2011. Sesiapa yang berbakat, jom la sama-sama meriahkan pertandingan video osem tu ye^^

No comments: