Tuesday, November 13, 2012

Esok Hari Terakhir Bagi Tahun 1433H. Jom Baca Doa Akhir dan Awal Tahun~!

Assalamu'alaikum wbt.

Hari ini 28 Zulhijjah 1433H. Esok 29 Zulhijjah 1433H. Lusa 1 Muharram 1434H.

Omo! Sudah mahu masuk tahun baharu hijrah rupanya. Sekejap sungguh masa berlalu. Pagi, petang, malam. Bertambah satu hari lagi. Bulan menghilang berganti matahari. Bertambah satu hari lagi.

Esok merupakan hari terakhir bagi tahu 1433H. Lusa kita akan melangkah ke tahun baharu 1434H pula. Jom, kita sama-sama membaca doa akhir tahun dan doa awal tahun petang esok. Yuk!

Doa Akhir Tahun
- Dibaca selepas Asar pada hari terakhir Zulhijjah sebanyak 3 kali.
- Sesiapa yang membaca doa akhir tahun ini, syaitan akan berkata, "Sia-sialah kerja aku menggoda kamu selama setahun ini."

Doa Awal Tahun
- Dibaca selepas Maghrib pada malam pertama Muharram sebanyak 3 kali. (Waktu Maghrib pada akhir Zulhijjah itu sudah dikira sebagai malam pertama Muharram)
- Sesiapa yang membaca doa awal tahun ini, ALLAH akan memelihara dirinya daripada godaan syaitan sepanjang setahun itu. Insya-ALLAH.


Semoga setahun yang kian berlalu ini dirahmati dan diredhai ALLAH. Semoga tahun yang akan mendatang ini juga kita diberkati-NYA. Insya-ALLAH.

Nota 1: Hati ini berbunga-bunga riang kala ini. Bingkisan rindu dari insan kesayangan telah menceriakan hari saya. Terima kasih banyak-banyak. Jazakillahu khairan^^

Nota 2: Saya berjanji mahu berkongsi mengenai amalan awal Muharram kan? Maaf, masih belum berkesempatan untuk menulis mengenainya. Insya-ALLAH esok saya akan update.

Masih bertungkus-lumus menyiapkan bahan untuk presentation The Veil (Hijab) pada hari Khamis nanti. Doakan. Berdebar dan gemuruh jadinya apabila mengenangkan hari presentation nanti.

2 comments:

♥ afiqah ♥ said...

Semoga dipermudahkan urusan presentation nanti. ^^

Nadzipah said...

Terima kasih, Afiqah. Ameen. Insya-ALLAH :')