Friday, November 12, 2010

Cantik itu pada pekertimu

Setiap orang ingin menjadi cantik dan ingin kelihatan cantikkan? Kalau kita tengok pada banyak novel-novel yang berada di pasaran tu,kebanyakan watak-watak utamanya digambarkan cantik,kacak, tinggi lampai, hidung mancung...Pendek kata, semuanya yang indah-indah dan hebat-hebat belaka. Kenapa perlunya penulis menggambarkan begitu? Penulis perlu memenuhi kehendak pembaca. Semua nak yang cantik-cantik je. Baru la betul-betul feel bila baca..ye tak?


Persoalannya, adakah itu pengertian cantik yang sebenarnya? Bagaimana dengan yang kurang cantik? Jika rupa sahaja yang cantik tetapi budi pekertinya tidak secantik wajahnya..Kecantikan itu tidak begitu bermakna. Sebaliknya jika orangnya biasa-biasa sahaja tetapi mempunyai akhlak yang bagus..Dia akan kelihatan lebih cantik daripada yang berwajah cantik tadi.

Yang cantik itu bukan terletak pada wajahmu..
Yang cantik itu terletak pada akhlakmu..


Islam dah ajar kita tentang akhlak mulia. Perkara ni kita dah belajar sama ada secara langsung atau tidak langsung. Pepatah Arab ada menyatakan, "Ilmu tanpa amal ibarat pokok tanpa buah."Adakah kita mengamalkan ilmu yang kita pelajari tu?

Semua orang tahu yang menjaga kebersihan itu sebahagian daripada iman. Islam suruh kita menjaga kebersihan. Tapi adakah kita betul-betul menjaga kebersihan diri kita? Menjaga kebersihan persekitan kita?

Begitu juga dengan menepati masa. Selalu sahaja kita terlewat ketika berjanji. Melewat-lewatkan date kita dengan kekasih agung kita.

Itu hanya beberapa contoh. Hakikatnya itulah diri kita. Saya tak cakap orang. Saya pun macam tu.huhu..Marilah sama-sama kita berusaha mengamalkan apa yang kita pelajari. Islam itu indah. Amalkanlah keindahan itu. Wajah dan rupa yang cantik tidak akan kekal lama.Namun pekerti yang cantik akan kekal hingga ke tua.Bahkan akan menjadi sebutan walaupun jasad kita telah dimamah bumi. Sebanyak manapun ilmu yang kita ada,jika tidak mengamalkannya..Semua itu adalah sia-sia.


Assalamu'alaikum wbt

No comments: