Friday, November 5, 2010

Ikhtilat

Assalamu'alaikum wbt..

Ikhtilat. Hubungan antara lelaki dan perempuan. Kita memang tidak dapat mengelakkan diri daripada berurusan dengan lelaki dan perempuan dalam kehidupan seharian kita. Lelaki berurusan dengan lelaki, perempuan berurusan dengan perempuan dan lelaki berurusan dengan perempuan. Kalau sesama jantina itu ok. Kalau berlainan macam mana pulak kita nak manage?

Bagaimana pulak kalau dalam berurusan tu tiba-tiba terbit pula perasaan suka kat orang tu? Ha..macam mana nak buat tu?

Saidatina Aisyah sendiri disuruh menggunakan tirai bila bercakap atau berurusan dengan para sahabat. Malah ketika dia mengajar anak-anak lelaki para sahabat pun dia menggunakan tirai. Bagaimana pula dengan kita?

Habis tu kalau ada group discussion kena guna tirai jugak ke? Dah la orang Korea tengok pakai tudung dah pelik kan. Ni kan pulak nak bawak tirai bagai..huhu..Haru!

Habis tu tak payah cakap langsung dengan lelaki ke? Mungkin ada yang tanya macam ni kan? Takde la sampai macam tu sekali. Macam saya cakap tadi, memang kita takkan terlepas untuk berurusan dengan mereka.

Caranya, berurusan bila perlu dan setakat bincangkan tentang urusan itu sahaja. Tidak perlu untuk berbual-bual kosong atau sebagainya. Sama ada jumpa, ataupun mesej ataupun chat. Kalau tiba-tiba ada rasa lain tu, cepat-cepat tamatkan perbualan, stop mesej..out ym..

Kadang-kadang bila tengok gambar orang yang kita suka pun boleh tersengih sorang-sorang kan? Cepat-cepat tutup album tu..istighfar banyak-banyak..

Nak jaga ikhtilat ni mungkin la agak susah sebab kita dah terbiasa dengan suasana yang macam tu. Tapi, cuba la..Orang kata, mencegah lebih baik dari mengubati kan? Though things are easier said than done. But somehow, try to avoid it..

Rasa suka, rasa sayang, rasa cinta, itu semua fitrah. Lelaki memang pasangannya perempuan. Cuma, biarlah rasa suka, rasa sayang, rasa cinta itu kita berikan kepada yang berhak. Jadi sebelum diserahkan kepada yang berhak itu, jagalah ia sebaik-baiknya.

Semua orang nak hadiah yang cantik-cantik kan? Orang lelaki pun nak tulang rusuk dia yang hilang tu dipulangkan dalam keadaan baik jugak..

5 comments:

~musytaquljannah~ said...

akak nk bg pndapt..hee..
kdg2 kan akak rsa sdeyh gak sbb bla nk wat xtvti keagamaan rmai yang pertikai klau cmpur laki n pompuan..ad yang xnk pegi sbb rsa xslesa sbb ad laki..alhamdulillah sbb skurang2 nya wujud prsaan cmtu p yang sdeyh nya ble aktvti sosial lain tak tfkir pun kan nk pertikaikan ad laki n pompuan..
apa2 pun bg akak semua nya ats kita,cmne nk jga ikhtilat xkra kat mne pun kita..insyaAllah tak ssah..klau redha Allah yang kita cri Allah akan lindgi kta kat mne2 je..^^
nice artkel..hpe kta sama2 dpt jga ikhtilat..:)

aPpLePiE said...

saya suka artikel ni sangat sangat. :)

Nadzipah said...

Kak Aina: A'ah..perasan gak perkara tu..kdg2 benda ni susah nk manage kan?tp tu la..kenapa prgrm agama je dipertikaikan pasal campur lelaki dn perempuan?knp prgrm2 lain x pertikai?padahal sama je..

Betul2..insya-ALLAH..bila kita nk jaga..kita akan jaga..secara automatik kita akan mengingatkn diri kita sndiri..even susah..tp klu nk tak jadi masalah..

terima kasih..peringatan utk diri sendiri sebenarnya..insya-ALLAH..moga2 kita dpt jga ikhtilat..=))

Fatin: perihal ikhtilat ni mmg nmpk mcm biasa2 je..tp kdg2 kita terlepas pndang dn takut2 hati kita tergugat...

hasnisyakila said...

yup...ikhtilat...benda yang sangat2 susah nak jaga...i can say...

benda yang boleh lead to khalwah (khalwat) kalo tak jaga betul2....

yang boleh buat kita looking 4 desire.....Islamic ethics tells us everything.....~

lagi best kalo p kelas xda brothers....
attending leadership class makes me sick because of them...we are minority ...ngee...

Nadzipah said...

yup..that true sis..
erm..same goes to me here..we are minority..dlm kelas tu mostly laki..huhu..